Clicky

У чому суть церковного свята Пасха?

Школа

Спрашивает Ганна
Отвечает Олексій Марченко, 05.05.2024


Вітаю, Ганно!

Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (грец. πάσχα, лат. Pascha, івр. פסח‎ песах — проходження повз) — одне з найдавніших християнських свят, встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа.

У Католицькій, Православній та Протестантських церквах усього християнського світу Великдень має статус торжества.

Найбільше свято православних церков в Україні та інших церков Східного християнства обчислюється за новоюліанським, юліанським або григоріанським календарем.

Основний сенс свята - звільнення Божого народу з рабства до свободи.
Старозавітна Пасха — Божий народ знаходився в Єгипті, де його намагались знищити. Бог звільнив народ і дав їм свободу. Це можна прочитати в Біблії- книга Вихід.
17 Бо Господь, Бог наш, Він Той, що вивів нас та наших батьків з єгипетського краю, з дому рабства, і що зробив на наших очах ті великі знамена, і стеріг нас на всій дорозі, що нею ми ходили, і по всіх народах, що ми перейшли серед них.
(Iс.Нав.24:17)
Дуже давно, декілька тисяч років тому, іудеї були рабами в Єгипті. Єгиптяни жорстоко поводилися з ними, вбивали їх новонароджених хлопчиків. Іудеї молилися Богу і просили у Нього визволення. Тоді Бог послав їм вождя, Мойсея, що мав вивести ізраїльський народ з єгипетського рабства.

Дев’ять разів Бог посилав Мойсея до фараона, і дев’ять разів фараон відмовлявся відпустити їх. Бог покарав єгиптян дев’ятьма страшними карами, але рішення фараона залишалося незмінним.
І тоді Мойсей оголосив фараону останнє покарання для єгиптян — смерть всіх первістків в Єгипті. Проте Своєму народу Бог дав точні вказівки щодо того, що їм потрібно зробити, щоб не загинути. У визначений Богом день кожна єврейська родина мусила заколоти ягня і помазати його кров’ю одвірки дверей свого будинку. В ту ніч Бог вразив всіх первістків в єгипетських сім’ях, навіть в палаці фараона. В будинках, де жили євреї, нічого поганого не трапилось. Ангел-губитель проходив повз кожен будинок, одвірки якого були помічені кров’ю ягняти. Звідси і назва свята: Пасха — «проходження повз». Після тієї ночі фараон дозволив євреям вийти з Єгипту. З того часу народ Ізраїлю щороку святкує цю подію. Це — свято Пасхи.
 
Для подальшого звільнення як Іудеї, так і всього світу, Бог обіцяв Мессію, помазанника Божого.

Ісус народився в Іудеї, виконував всі іудейські обряди, почав Своє служіння віком близько 30 років. Три роки ходив по землі, зцілював, навчав, проповідував наближення Божого Царства. Під час святкування Пасхи всі іудеї йшли до Єрусалиму, столиці Ізраїлю. Ісус і Його учні також прийшли до Єрусалиму. Ісус знав, що Його чекає. Ягня на Песах кожен рік нагадувало про міссію Христа. В ці дні повинно було статися те, заради чого Він прийшов на землю. Ісус Христос, Божий Син, був розіп’ятий на хресті. Він помер за гріхи всіх людей на землі. Але, на відміну від ягня, історія цим не завершилась. І третього дня Він воскрес, перемігши смерть! Основна відмінність Християнства від інших релігій того часу - не у філософії і теології, а у воскресінні Христа і Його перемозі над смертю. І очіуванні, що Він повернеться в час Суду, знищить діавола і дасть оцінку життю кожної людини.
31 Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї.
32 І перед Ним усі народи зберуться, і Він відділить одного від одного їх, як відділяє вівчар овець від козлів.
33 І поставить Він вівці праворуч Себе, а козлята ліворуч.
34 Тоді скаже Цар тим, хто праворуч Його: Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу.
35 Бо Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви.
36 Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в`язниці Я був і прийшли ви до Мене.
37 Тоді відповідять Йому праведні й скажуть: Господи, коли то Тебе ми голодного бачили і нагодували, або спрагненого і напоїли?
38 Коли то Тебе мандрівником ми бачили і прийняли, чи нагим і зодягли?
39 Коли то Тебе ми недужого бачили, чи в в`язниці і до Тебе прийшли?
40 Цар відповість і промовить до них: Поправді кажу вам: що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили.
41 Тоді скаже й тим, хто ліворуч: Ідіть ви від Мене, прокляті, у вічний огонь, що дияволові та його посланцям приготований.
42 Бо Я голодував був і не нагодували Мене, прагнув і ви не напоїли Мене,
43 мандрівником Я був і не прийняли ви Мене, був нагий і не зодягли ви Мене, слабий і в в`язниці і Мене не відвідали ви.
44 Тоді відповідять і вони, промовляючи: Господи, коли то Тебе ми голодного бачили, або спрагненого, або мандрівником, чи нагого, чи недужого, чи в в`язниці і не послужили Тобі?
45 Тоді Він відповість їм і скаже: Поправді кажу вам: чого тільки одному з найменших цих ви не вчинили, Мені не вчинили!
46 І ці підуть на вічную муку, а праведники на вічне життя.
(Матв.25:31-46)
Спочатку основною згадкою Смерті і Воскресіння Христового було Причастя (Вечеря Господня). Потім, з III-IV століттях, коли християнство ставало більш державною релігією і кількість гонінь зменшувалось, в різних християнських церквах почали світкувати Пасху (Великдень) ще і як щорічне свято, коли і іудеї святкують 14 нісана, але в неділю.
З того часу в історично християнських країнах святкують Пасху (Великдень) як світле свято воскресіння Ісуса Христа!

В цей день люди вітають один одного словами: «Христос воскрес! — Воістину воскрес!

Великдень — це свято примирення з Богом і ближніми.  Примирення — це коли просиш у когось прощення і знову маєш друга. Бог чекає, щоб кожна людина примирилася з Ним.  Для цього потрібно попросити у Нього прощення. Бог так сильно любить нас, що вибачає всі наші погані вчинки, коли ми щиро просимо прощення в молитві:

«Господь Всемогутній
Прости мені всі мої погані вчинки! Я вірю, що Ісус Христос — це Твій Син.
Я визнаю, що Він помер за мої гріхи і воскрес! Ісус, будь моїм Господом і Спасителем! Врятуй мене і направ шляхами життя. Амінь»

З повагою,
Олексій