Может ли человек самостоятельно изучать Библию

Совеременные течения богословия, научные исследования, современные теории

Re: Может ли человек самостоятельно изучать Библию

Сообщение Orthodox » Ср апр 27, 2011 10:45 am

serega2705 писал(а):"Не подлежит сомнению, что в Священном Писании можно обнаружить много так называемых «темных мест». Это относится как к отдельным словам, так и к оборотам речи. Однако содержащиеся в нем основы вероучения ясны и понятны для возрожденных и просвещенных Святым Духом. Из этого следует, что, хотя читатель нередко может сталкиваться с определенными трудностями, все же, просвещенный Святым Духом, опирающийся на само Писание, он не только придет к верному заключению, но и даст единственно приемлемое толкование, группируя соответственно обороты речи и отдельные слова согласно их внутренней связи и сопоставляя их между собой внутри каждой из групп. Ибо Писание есть светильник и свет, просветляющий мысль верующих и просвещающий тьму"

Совершено в Константинополе,
месяца января, 1631 года.
Кирилл, патриарх Константинопольский

Я согласен во всем, что здесь написано. О том, что Священное Писание - настольная книга верующего, говорили все святые отцы. Но обратите внимание, что, как сказал патриарх "содержащиеся в нем основы вероучения ясны и понятны для возрожденных и просвещенных Святым Духом". Как возрождается человек? Через крещение. Перед крещением он должен быть наставлен в вере духовным отцом, т.е. через Предание, дела и Писание, а не только через Писание. Если же крестят младенца, то тот вообще не способен читать Писание и наставляется в вере родителями и восприемниками через дела и Предание, и только по мере взросления - через Писание. Сам Христос ничего не написал, а проповедовал только делами и устно и апостолы поступали так же. Послания - скорее исключение, чем правило. Когда речь идёт о проповеди делами, Преданием и Писаним - я согласен. Но когда Писания пытаются понять плотские люди, не наставляемые духовными (то, что патриарх назвал просвещением Духом), неправильно.
Orthodox
Оратор

Сообщение serega2705 » Ср апр 27, 2011 2:54 pm

Orthodox писал(а):Я согласен во всем, что здесь написано.(то, что патриарх назвал просвещением Духом), неправильно.

Спочатку ви згідні те що написав патріарх потім ні.Так правильна думка патріарха чи ні опреділіться!
serega2705
Старожил форума

Сообщение Orthodox » Ср апр 27, 2011 4:11 pm

serega2705 писал(а):
Orthodox писал(а):Я согласен во всем, что здесь написано.(то, что патриарх назвал просвещением Духом), неправильно.

Спочатку ви згідні те що написав патріарх потім ні.Так правильна думка патріарха чи ні опреділіться!

Патріарх - прав. Ви - ні. Народжені від води та Духа розуміють духовне, але не ви, і це ви раз за разом доводите власноруч.
Orthodox
Оратор

Сообщение serega2705 » Чт апр 28, 2011 11:10 am

Orthodox писал(а):Патріарх - прав.

Добре що хоть це визнали.
serega2705
Старожил форума

Сообщение Orthodox » Чт апр 28, 2011 12:58 pm

serega2705 писал(а):
Orthodox писал(а):Патріарх - прав.

Добре що хоть це визнали.

А які можуть бути сумніви? Тільки трема розуміти, що мав на увазі патріарх:
serega2705 писал(а):"Не подлежит сомнению, что в Священном Писании можно обнаружить много так называемых «темных мест». Это относится как к отдельным словам, так и к оборотам речи. Однако содержащиеся в нем основы вероучения ясны и понятны для возрожденных и просвещенных Святым Духом.

Він каже, що безперечно у Біблії є багато незрозумілих для грішних людей речей, які цілком зрозумілі для людей духовних. Це те ж саме, що казав свт. Ігнатій Брянчанінов (див. спочатку):
" Желающие приступить к Господу и присовокупиться к Нему всеблаженным совокуплением навеки, должны начать это святое дело с тщательнейшего изучения слова Божия, должны начать с изучения Евангелия, в котором сокровен Христос, из которого говорит и действует Христос. Слова Евангелия Дух суть, и живот суть [Иоан. 6:63]. Они плотского человека претворяют в духовного, и душу, умерщвленную грехом и житейскою суетностью, оживотворяют. Они - Дух суть и живот суть: охранись великое слово Духа объяснять твоим разумом, пресмыкающимся по земле, охранись слово, преисполненное страшной Божественной силы, объяснять так, каким оно легко может представиться мертвой душе твоей, мертвому сердцу твоему, мертвому уму твоему. Слово, произнесенное Святым Духом, и объясняется только одним Святым Духом.
Желающие приступить к Господу, чтоб услышать Его Божественное учение, Им оживотвориться и спастись, приступите, предстаньте Господу с величайшим благоговением и святейшим страхом, как предстоят пред Ним Его светлые ангелы, Его херувимы и серафимы. Вашим смирением соделайте землю, на которой вы стоите, небом. И возглаголет к вам Господь из святого Евангелия Своего, как к возлюбленным ученикам Своим! а святые Отцы, истолковавшие святое Евангелие по дару Святого Духа, да будут для вас руководителями к точному и непогрешительному разумению святого Евангелия.
Теж саме писав ап.Павло: [1 Кор.2:14] [color=#0000BF]"Душевный человек не принимает того, что от Духа Божия, потому что он почитает это безумием; и не может разуметь, потому что о сем [надобно] судить духовно".

Усі вони - і патріарх Кирило, і Ігнатій Брянчанінов, і апостол Павло водилися одним Духом і не могли сказати протилежного. Чи ви хотіли довести, що людина плотська, "з вулиці" може розуміти натхнення Духа Святаго, як це роблять Свідки Ієгови та інші сектанти?
Orthodox
Оратор

Сообщение serega2705 » Чт апр 28, 2011 1:29 pm

Orthodox писал(а):А які можуть бути сумніви?

Orthodox писал(а):(то, что патриарх назвал просвещением Духом), неправильно.

Вчора то були сумніви!
serega2705
Старожил форума

Сообщение Orthodox » Чт апр 28, 2011 1:50 pm

serega2705 писал(а):
Orthodox писал(а):А які можуть бути сумніви?

Orthodox писал(а):(то, что патриарх назвал просвещением Духом), неправильно.

Вчора то були сумніви!

Ви мені піднімаєте настрій усе більше та більше! Яка красота - типово сектантский підхід - узяти частину та видавати ії за ціле. Що я писав?
Orthodox писал(а): Но когда Писания пытаются понять плотские люди, не наставляемые духовными (то, что патриарх назвал просвещением Духом), неправильно.

А що ви "вирізали" з тексту? Чи так справді в вас голова робить - частками - чи вам хочеться таки довести, що Свідки Ієгови та інші сектанти розуміють Біблію, а патріарх Кирило з цим згодний? Патріарх Кирило, один з найвидатніших апологетів, усе життя протистояв єретикам - і - на тобі! Ви доводите, що патріарх підтримував думку, що єретикі теж здатні розуміти Біблію. Кури вже втомилися реготати!
Orthodox
Оратор

Сообщение serega2705 » Чт апр 28, 2011 2:35 pm

Orthodox писал(а): Но когда Писания пытаются понять плотские люди, не наставляемые духовными (то, что патриарх назвал просвещением Духом), неправильно.

Вибачте неправильно зрозумів вашу відповідь.Можна було б на це просто указати а ви зразу грязя льєте.Не по християнські це.
serega2705
Старожил форума

Сообщение Orthodox » Чт апр 28, 2011 3:10 pm

serega2705 писал(а):

Вибачте неправильно зрозумів вашу відповідь.Можна було б на це просто указати а ви зразу грязя льєте.Не по християнські це.

Друже, один із самих великих вчителів Церкви (не буду називати його ім'я, щоб не вводити до спокуси лити грязя) у спорі із єретиками користувався такими аргументами: "Як може бути правий той, у кого ноги криві?" Сам Христос не цурався того, щоб говорити ще образливіше: [Ин.8:44] "Ваш отец диавол". Іоан Хреститель також казав [Мф.23:33] "Змии, порождения ехиднины! как убежите вы от осуждения в геенну?" А Павло єретиків заповів проклинати, навіть якщо це будуть янголи чи він сам: [Гал.1:8] "Но если бы даже мы или Ангел с неба стал благовествовать вам не то, что мы благовествовали вам, да будет анафема". Микола Чудотворець єретику Арію (такому ж раціоналисту, як і ви) дав по щоці. Так що християни історично не мали нічого спільного с тими малохольними та інфантильними молодиками, котрі зараз бігають по вулицям тичуть Біблію перехожим. Вони як змій у раю із посмішкою намагаються посіяти сумнів у святості Церкви - "дивитесь, написано - ікони робити не можна, мертві нічого не знають, молитись святим - гріх" и т.п. А ніде нічого подібного справді не написано! Ми не робимо так, як ви - не кажемо брехню. Хоче людина загинути - це ії право в якій секті це робити. Але брехню будемо викривати, як це робили усі до нас. І що образливого ви побачили в моїх словах? Що кури сміються, коли чують, як ви слова апологета Православної Церкви патріарха Кирила спробували привести на виправдання єретикам? Вибачте, я не прав. Кури нічого не розуміють у богословських питаннях.
Orthodox
Оратор

Сообщение serega2705 » Ср май 04, 2011 11:24 am

Orthodox писал(а):Друже, один із самих великих вчителів Церкви (не буду називати його ім'я, щоб не вводити до спокуси лити грязя) у спорі із єретиками користувався такими аргументами: "Як може бути правий той, у кого ноги криві?" Сам Христос не цурався того, щоб говорити ще образливіше: [Ин.8:44] "Ваш отец диавол". Іоан Хреститель також казав [Мф.23:33] "Змии, порождения ехиднины! как убежите вы от осуждения в геенну?" А Павло єретиків заповів проклинати, навіть якщо це будуть янголи чи він сам: [Гал.1:8] "Но если бы даже мы или Ангел с неба стал благовествовать вам не то, что мы благовествовали вам, да будет анафема". Микола Чудотворець єретику Арію (такому ж раціоналисту, як і ви) дав по щоці. Так що християни історично не мали нічого спільного с тими малохольними та інфантильними молодиками, котрі зараз бігають по вулицям тичуть Біблію перехожим. Вони як змій у раю із посмішкою намагаються посіяти сумнів у святості Церкви - "дивитесь, написано - ікони робити не можна, мертві нічого не знають, молитись святим - гріх" и т.п. А ніде нічого подібного справді не написано! Ми не робимо так, як ви - не кажемо брехню. Хоче людина загинути - це ії право в якій секті це робити. Але брехню будемо викривати, як це робили усі до нас. І що образливого ви побачили в моїх словах? Що кури сміються, коли чують, як ви слова апологета Православної Церкви патріарха Кирила спробували привести на виправдання єретикам? Вибачте, я не прав. Кури нічого не розуміють у богословських питаннях.

Ви праві в тому що брехню треба викривати.Для того і є Слово Боже.Яке забороняє поклоніння людям,іконам і т.д.Церковні лідери боялися дати людям Слово Боже.Чому боялися та тому що завдяки Слова Божого відкривалася істина.Тому то ви тянете людей до преданнія а не Писання.
А згідний що написав Патріарх
....все же, просвещенный Святым Духом, опирающийся на само Писание, он не только придет к верному заключению, но и даст единственно приемлемое толкование, группируя соответственно обороты речи и отдельные слова согласно их внутренней связи и сопоставляя их между собой внутри каждой из групп.
serega2705
Старожил форума

Сообщение Orthodox » Ср май 04, 2011 12:35 pm

serega2705 писал(а): Ви праві в тому що брехню треба викривати.Для того і є Слово Боже. Яке забороняє поклоніння людям,іконам і т.д.

Так чому ви самі брехню написали?
1) Де заповідь "не роби ікону"? Краще читайте відповідний розділ про ікони для православних або протестантів, там вже усе розібрано. Сьгодні навіть деякі адвентисти у своїх молельнях мають не тільки хрести, але і ікони.
2) Ніхто з православних не поклоняється людям як Богу. А поклоніння людям Писання не забороняє, ви брешете: [Быт.23:7] "Авраам встал и поклонился народу земли той, сынам Хетовым", тут Авраам навіть не святим віддав повагу, а іноплеміннікам. Чому ви брешете, що Слово Боже "забороняє" поклонятися людям, які є образ (ікона) Бога?
serega2705 писал(а):Церковні лідери боялися дати людям Слово Боже.Чому боялися та тому що завдяки Слова Божого відкривалася істина.Тому то ви тянете людей до преданнія а не Писання.

Ну яку дурню ви написали! Це католики не давали читати Писання, перший перевод з латинської зробив Лютер аж у 16 сторіччі (до речі, помилковий).
Православні мали Біблію на рідній мові з самого початку. Це був перший повний перевод з грецького оригінала, зроблений Кирилом і Мефодієм аж у IX сторіччі. Тоді купити книгу було неможливо, але православне богослужіння йшло кожен день якнайменше двічі і кожний раз читаєтся Писання. Відкрийте церковний календар і побачите, що кожний православний християнин повинен кожного дня читати приблизно одну главу з Євангелія і дві глави з Писань Апостолів. Це обов'язково. А про те, що треба триманись Предання, написано і у Писанні: [2 Фес.2:15] "Итак, братия, стойте и держите предания, которым вы научены или словом или посланием нашим". Сектантам просто нема чого триматись, бо в них і святих нема.
serega2705 писал(а):А згідний що написав Патріарх
....все же, просвещенный Святым Духом, опирающийся на само Писание, он не только придет к верному заключению, но и даст единственно приемлемое толкование, группируя соответственно обороты речи и отдельные слова согласно их внутренней связи и сопоставляя их между собой внутри каждой из групп.

Ага. Тільки я не бачив і не чув про жодного сектанта, який би був "просвещенній Святым Духом". В сектах немає Божої благодаті, бо це - плевели, що поросли на полі пшениці Христової.
[ 1 Ин.2:19] "Они вышли от нас, но не были наши: ибо если бы они были наши, то остались бы с нами; но [они вышли, и] через то открылось, что не все наши". Католики вийшли у 1053 році, Лютер відпал вже від католиків у 16 сторіччі, адвентисти відпали від баптистів у 1843 році, але Мілер (засновник адвентизму) не вчив іудаїзму. Той продукт, що маєте ви, має історію менше 100 років (остання редакція того, во що вірять АСД) і від неї вже відкололися СІ. О якому натхненні Духа ви кажете? [Мк.3:24] "Если царство разделится само в себе, не может устоять царство то".
Orthodox
Оратор

Сообщение serega2705 » Чт май 05, 2011 10:34 am

Orthodox писал(а):Ніхто з православних не поклоняється людям як Богу. А поклоніння людям Писання не забороняє, ви брешете: [Быт.23:7] "Авраам встал и поклонился народу земли той, сынам Хетовым", тут Авраам навіть не святим віддав повагу, а іноплеміннікам. Чому ви брешете, що Слово Боже "забороняє" поклонятися людям, які є образ (ікона) Бога?

Недавно хтось так впевнено писав як потрібно поводитися із іноплеменниками.
Orthodox писал(а):Тому не кажіть мені, що старий заповіт вчив допомагати іноплемінникам,

Ви самі собі вже суперечите.А тут і поклонятися вже треба.Браво.Ідіть і поклоняйтеся язичникам.
Ви казали що несобираетеся вчитися по Писаання Старого Завіта.А коли вигідно вам то цитіруєте із задоволенням.
І Писання Старого Заповіту почали писати це добре.Бачите не такій він і старий як ви писали.Писання Старого Заповіту корисне для нас.
Не робіть з Авраама ідолопоклонника.Авраам ідолопоклонник.Ісус порушував заповідь про суботу.Хто наступний!!!!!!!!
serega2705
Старожил форума

Сообщение Orthodox » Чт май 05, 2011 3:14 pm

serega2705 писал(а):
Orthodox писал(а):Ніхто з православних не поклоняється людям як Богу. А поклоніння людям Писання не забороняє, ви брешете: [Быт.23:7] "Авраам встал и поклонился народу земли той, сынам Хетовым", тут Авраам навіть не святим віддав повагу, а іноплеміннікам. Чому ви брешете, що Слово Боже "забороняє" поклонятися людям, які є образ (ікона) Бога?

Недавно хтось так впевнено писав як потрібно поводитися із іноплеменниками.
Orthodox писал(а):Тому не кажіть мені, що старий заповіт вчив допомагати іноплемінникам,

Ви самі собі вже суперечите.А тут і поклонятися вже треба.Браво.Ідіть і поклоняйтеся язичникам.

При чому тут це? Не розумію. Тримайтеся у межах гілки. Те, що я писав у іншій гілці стосується ваших помилок, що Ісус нічого нового не приніс у відношення з іноплемінниками, а я вам показав, що приніс. Я і так вклоняюся іноплемінникам - Миколі Чудотворцю та іншим святим, як і Авраам робив. Це у вас спина від гордині не гнеться.
serega2705 писал(а): Ви казали що несобираетеся вчитися по Писаання Старого Завіта.А коли вигідно вам то цитіруєте із задоволенням.
І Писання Старого Заповіту почали писати це добре.Бачите не такій він і старий як ви писали.Писання Старого Заповіту корисне для нас.
Не робіть з Авраама ідолопоклонника.Авраам ідолопоклонник.Ісус порушував заповідь про суботу.Хто наступний!!!!!!!!

Друже, у цій гілці я не можу не торкатись Старого Заповіту, бо сама назва гілки: "Может ли человек самостоятельно изучать БИБЛИЮ". Біблія - це і Старий заповіт. Коли ж ви торкаєтесь не іудейських, а ХРИСТИЯНСТКИХ свят (інша гілка форуму), то нам Старий Заповіт не потрібен.
А те, що Авраам ідолопоклоник само собою виходить із вашої єресі, коли ви кажете, що закон забороняє поклонятись людям. Якщо це так, то не тілки Авраам ідолопоклоник, а і Сам Іісус, бо він взагалі поклонявся не тільки "КОМУ", але і "ЧОМУ" - [Ин.4:22] "Вы не знаете, чему кланяетесь, а мы знаем, чему кланяемся". Ось до чого приводить ваша логіка, а не наша. Ми, як і Авраам, поклоняємося людям, і як Давид чи Ісус - святині. Якщо ви не відрізняєте святиню від ідола, то в вас Духа Святого нема, причому тут ми?
Orthodox
Оратор

Сообщение serega2705 » Пт май 06, 2011 1:13 pm

Orthodox писал(а):При чому тут це? Не розумію. Тримайтеся у межах гілки. Те, що я писав у іншій гілці стосується ваших помилок, що Ісус нічого нового не приніс у відношення з іноплемінниками, а я вам показав, що приніс. Я і так вклоняюся іноплемінникам - Миколі Чудотворцю та іншим святим, як і Авраам робив. Це у вас спина від гордині не гнеться.

Вибачте що вийшов за межи гілки.Нічого ви не показали і неможите показати що стосується іноплеменників.Що в Старом що в Новому Завіті Бог любить всіх людей які хочуть йому Служити.Відповідь в темі Благовіщення.
serega2705
Старожил форума

Сообщение Orthodox » Пт май 06, 2011 3:35 pm

serega2705 писал(а):
Orthodox писал(а):При чому тут це? Не розумію. Тримайтеся у межах гілки. Те, що я писав у іншій гілці стосується ваших помилок, що Ісус нічого нового не приніс у відношення з іноплемінниками, а я вам показав, що приніс. Я і так вклоняюся іноплемінникам - Миколі Чудотворцю та іншим святим, як і Авраам робив. Це у вас спина від гордині не гнеться.

Вибачте що вийшов за межи гілки.Нічого ви не показали і неможите показати що стосується іноплеменників.Що в Старом що в Новому Завіті Бог любить всіх людей які хочуть йому Служити.Відповідь в темі Благовіщення.

Добре, покажу і тут, як «Бог любить всіх людей».
[Ис.63:3-4] «Я топтал точило один, и из народов никого не было со Мною; и Я топтал их во гневе Моем и попирал их в ярости Моей; кровь их брызгала на ризы Мои, и Я запятнал все одеяние Свое; ибо день мщения - в сердце Моем, и год Моих искупленных настал».
[Втор.7:2] «и предаст их тебе Господь, Бог твой, и поразишь их, тогда предай их заклятию, не вступай с ними в союз и не щади их»
[Иез.9:5-6] «А тем сказал в слух мой: идите за ним по городу и поражайте; пусть не жалеет око ваше, и не щадите; старика, юношу и девицу, и младенца и жен бейте до смерти».
Я думаю, вистачить писати «про любов до всіх» у старому заповіті.
Orthodox
Оратор

Пред.След.

Вернуться в Библия: современные исследования