Що таке маніпуляція з точки зору Біблії? Чи може християнин маніпулювати іншими?

Спрашивает Інна
Отвечает Олексій Марченко, 05.09.2023


Вітаю, Інно!

Спочатку ми спробуємо з`ясувати що таке маніпуляція, які її особливості, а потім співставимо з Біблією і сучасною суспільною практикою християн.

Маніпуляція це навмисне і приховане спонукання іншої людини до переживання певних емоцій, прийняття рішень і виконання дій, необхідних для досягнення маніпулятором його цілей. При цьому, адресат маніпуляції вважає, що стороннього вливу немає.

У маніпуляції є характерні риси:
  • Це вид впливу, де є прихована частина. Маніпулятор не дає жертві усього об`єму інформації для прийняття нею рішення. А дає тільки ту, яка може призвести до "правильного" рішення.
  • Маніпуляція спрацьовує тільки, коли Жертва емоційно вибита: відчуває доволі сильні позитивні або негативні емоції. Тому перша задача Маніпулятора: вибити Жертву зі спокійного стану та отримати потрібну емоцію.
  • Для цього використовуються слабкі місця чи емоції(почуття): відчуття провини, відчуття "білої ворони", жадібність, жалість, амбіційність та інше. Якщо у людини є ці емоції (почуття), але вони не є слабкими місцями, то грати на них не вийде.
Наприклад, людина  хоче бути серед однодумців (зазвичай, всі хочуть), але слабкого місця "біла ворона" у неї немає. Маніпулятор каже: "Ну ти ж бачиш, більшість вважають не так, як ти. Чого ти висовуєшся? Що про тебе подумають? Тебе ж не підтримає більшість. Всі проти тебе. Ти що, самийсама розумний тут?". А воно не працює, но нема саме цієї внутрішньої вразливості.

Маніпулятор ігнорує інтереси Жертву - її потреби, почуття. Він намагається досягти свою мету будь-якою ціною - інші йому важливі тільки як засіб вирішення задач маніпулятора.

Бувають ігрові маніпуляції, зазвичай між близькими людьми. Це коли люди маніпулюють один одним, але всі розуміють, що це саме маніпуляції і не ведуться на них. Тобто, емоції не превалюють. Просто гра така - посміялись та й розішлись.

Яка існує альтернатива маніпуляціям? Це усвідомлене переконання.

Коли ми переконуємо людину у чомусь і використовуємо для цього аргументацію, то про маніпуляцію не йдеться. Людина буде переконана у чомусь, лише коли її логіка все прорахує і дасть свій вердикт. При цьому ми не приховуємо факти, відкрито показуємо логіку своїх переконань, їх плюси і мінуси, сильні і слабкі сторони. 

Як швидко відрізнити переконання від маніпуляції?

Спробуйти запитати людину, чому вона має таке переконання. Якщо Ви почуєте: "Та це  ж і так зрозуміло", "Так всі вважають", "Бо він хороший і я його люблю". А чому він хороший? - "Йди звідси! Ти просто його не любиш!" При таких відповідях є вірогідність, що ця людина була під впливом маніпуляції. 

Приклади з Біблії:
1 Як вони перейшли Амфіполь й Аполлонію, то прийшли до Солуня, де була синагога юдейська.
2 І Павло, за звичаєм своїм, до них увійшов, і з ними змагавсь три суботі з Писання,
3 виказуючи та доводячи, що мусів Христос постраждати й воскреснути з мертвих, і що Христос Той Ісус, про Якого я вам проповідую.
4 І ввірували дехто з них і до Павла та до Сили пристали, безліч побожних із гелленів та немало з шляхетних жінок.
...
11 Ці були шляхетніші за солунян, і слова прийняли з повним запалом, і Писання досліджували день-у-день, чи так воно є.
(Дiї.17:1-4,11)
Апостол Павло спілкувався з людьми, які досліджували Писання, доводячи, змагаючись в аргументації. Грецьке слово, що перекладено як "досліджували", має ще такі варіанти значень:
  1. досліджувати,
  2. розпитувати.
  3. судити, 
  4. розрізняти, 
  5. розбирати.
У англомовному перекладі Короля Якова використовувались такі еквіваленти цього слова:
  • asking (2)
  • question (2)
  • having examined (1)
  • be examined (1)
  • he examined (1)
  • and searched (1)
  • by examining (1)
  • when they had examined (1)
  • discerned (1)
  • judgeth (1)
  • is judged (1)
  • I should be judged (1)
  • I judge (1)
  • he that judgeth (1)
  • to them that do examine (1)
  • he is judged (1)

Ще цікаве грецьке слово:
17 Тож він розмовляв у синагозі з юдеями та з богобійними, і на ринку щоденно зо стрічними.
(Дiї.17:17)

19 І прибув він в Ефес, і там їх позоставив, а сам у синагогу ввійшов і розмовляв із юдеями.
(Дiї.18:19)
"Розмовляв" звучить грецькою як "діалегомаі", однокорінне з сучасним словом "діалог":
  1. розмовляти, вести бесіду;
  2. обговорювати, міркувати, сперечатися, диспутувати, обговорювати.
Гарні епітети - сперечатись, міркувати, обговорювати. Це не одноосібне прийняття рішення, це не емоційна хвиля, це усвідомлена раціональна комунікація. Тому Слово Боже від Моїсея до Христа викладалося левітами, священниками, вчителями і це було запорукою, що людина сама несе відповідальність перед Богом за розуміння і виконання Його волі. З часів Христа, Євангеліє викладалось Апостолами і їх учнями, це не були суто ритуали, а проповідь і вивчення Слова.

Цікаво те, що не тільки людина вірить в Бога, а і Сам Бог вірить в людину. Що людина буде читати Слово, буде обговорювати його, дискутувати і приходити до правильних висновків, свідомо обирати Христа. 

В соціальних відносинах здебільшого ми ліниві і не бажаємо докладати зусилля на аргументацію, витрачати час, вислуховувати відповіді, розуміти чиїсь слова, визнавати не тільки свої особисті інтереси і таке інше. Слово Боже нам відповідає так:
12 Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви. Бо в цьому Закон і Пророки.
(Матв.7:12)
Тому краще усвідомлений діалог, ніж емоційні маніпуляції.

З повагою,
Олексій